Стандардни формати видео записа

MPEG-1 (MPEG-1 video stream)
MPEG-1 је стандард за видео запис који се користио за VCD (видео cd) дискове. Данас га обично можете срести код малих видео снимака (клипова) које скидате са интернета. И поред тога што се сматра застарелим, његова предност је у томе што је најкомпатибилнији. Може радити на свим кућним DVD плејерима и свим садашњим рачунарима без инсталирања посебних кодека.
MPEG-1 видео запис је намењен за брзину преноса између 1 и 3 Mbits/sec

MPEG-2 (MPEG-2 video stream)
MPEG-2 је савременији стандард који се првенствено користи за видео запис на DVD Видео дисковима. MPEG-2 се такође користи као стандардан формат за дигиталну телевизију (земаљску, кабловску и сателитску). То су углавном индустријске примене а осим наведених MPEG-2 се ретко користи.
Најбитнија особина MPEG-2 видеа је да он врло мало оптерећује процесор и при кодирању и при репродукцији. Због те особине MPEG-2 је најпогоднији формат компресије са губитком за снимање ТВ програма на слабијим рачунарима.
MPEG-2 није предвиђен за коришћење на брзинама преноса мањим од 2 Mits/sec (2000 kbps). Већина DVD-а користи MPEG-2 видео са брзином преноса између 3 и 8 Mbits/sec.

MPEG-4 part 2 („MPEG-4 ASP“)
Савремен стандард који се изузетно много користи код видеа на PC рачунарима а у новије време и сви кућни плејери га подржавају. Најважнији део овог стандарда чини профил ASP (Advanced Simple Profile) који је постао енормно популаран захваљујући познатом DivX кодеку. Видео у овом формату је ширим масама познат као DivX. Наравно DivX није једини који користи овај стандард али је свакако најпознатији. MPEG-4 ASP постиже 50-70% снажнију видео компресију од MPEG-2 технологије.
DivX – Home Theater Profile
Произвођачи кућних плејера на жалост никада нису до краја испоштовали спецификацију MPEG-4 ASP стандарда. Неке од напредних могућности овог стандарда нису подржане у плејерима.  Због тога не може сваки MPEG-4 видео бити пуштен у свим плејерима. Компанија DIvX је решила тај проблем тако што је покренула свој програм систематског тестирања плејера и израдила посебну спецификацију Home Theater Profile у оквиру могућности MPEG-4 ASP-а које подржавају сви кућни плејери. Видео који је у оквирима Home Theater Profile-а не користи баш све MPEG-4 ASP могућности али зато проверено ради у свим кућним плејерима што је огромна предност.
Ако желите видео у формату који ће радити свугде, и на рачунарима и на кућним плејерима, треба да користите Home Theater Profile. DivX кодек и други програми који могу да кодирају у DivX, увек нуде могућност да изаберете Home Theater Profile.

H.264 (MPEG-4 AVC)
H.264 је најнапреднија технологија видео компресије. Омогућава до 30% снажнију  видео компресију од MPEG-4 ASP технологије. H.264 је основни стандард за видео на будућим Blu-ray дисковима и телевизији високе резолуције (HDTV). Недостатак ове технологије је у томе што захтева доста снажан процесор при декодирању. Због тога ово је више технологија будућности него садашњости јер многи данашњи рачунари немају довољно снаге за репродукцију H.264 видеа у пуној резолуцији а кућни DVD/DivX плејери још увек не подржавају овај формат.
Ова видео технологија је дефинисана са два технички идентична стандарда „H.264“ i „MPEG-4 part 10 (Advanced Video Coding)“. Због тога се осим назива H.264 понекад користи назив MPEG-4 AVC.

делови текста преузети са адресе Formati i Standardi

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s