Остали формати видео записа

Формати видео записа кој нису општеприхваћени али се користе.

Motion JPEG (MJPEG)
MJPEG је примитивна технологија која видео запис третира као серију JPEG слика. Свака слика је неповезана са осталима. Због тога овај формат пружа јако слабу компресију. Другим речима, да би задржао квалитет слике, фајлови морају да буду велики. MJPEG sе најчешће користи код малих видео камера, дигиталних фотоапарата који могу снимати видео, камера за видео надзор. Предност овог формата је у томе што веома мало замара процесор па је са њима лако обавити снимање видео записа. Друга предост је у томе што је са овим форматом веома лако обавити видео монтажу. Сваки фрејм је записан независно од претходног или следећег фрејма, па се сваком фрејму видео снимка може приступити без утицаја на остале.

Motion JPEG 2000
Технологија значајно супериорнија од MJPEG-а. MJPEG 2000 видео запис третира као серију слика у JPEG 2000 формату. JPEG 2000 је напреднији формат од JPEG-а који постиже снажнију компресију и нема видљивих недостатака уобичајених за JPEG. Најважнија предност у односу на MJPEG је у томе што се може користити и за компресију без губитака и за компресију са губицима.
Motion JPEG 2000 је због супериорног квалитета слике и могућности обраде, веома занимљив филмској индустрији. DCI (Digital Cinema Initiatives), организација највећих холивудских студија, је усвојила Motion JPEG 2000 као формат филмске индустрије. Користиће се као формат „дигиталне филмске траке“ за нове дигиталне филмске камере и дигиталне биоскопске пројекторе.
Видео фајлови који носе видео запис у Motion JPEG 2000 формату имају екстензију .MJ2 или .MJP2.

Huffyuv
Huffyuv је популаран видео кодек без губитака, што значи да производи видео запис без губитка квалитета тј. излазни видео је идентичан улазном. Huffyuv је првенствено намењен за снимање видео записа. Huffyuv видео запис треба конвертовати у неки од популарних формата за широку употребу као на пример DivX или DVD.

Lagarith
Видео кодек без губитака сличних могућности и подједнако популаран као Huffyuv.

Theora
Theora је бесплатан формат отвореног кода за видео записе који се може користити легално без икаквог плаћања лиценци. Према техничким могућностима компресије је нешто слабија од стандардног MPEG-4 part 2 формата.

VP8
Нови формат видеа. Формат отвореног кода, бесплатан. Развила га компанија On2 Technologies, коју је почетком 2010-е године преузео Gogle. Према техничким могућностима, сличан је H.264 стандарду.

делови текста преузети са адресе Formati i Standardi

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s