линија алата – алати (Tools Toolbar)

Линија алати омогућава бирање различитих алата за избор, јачину, подешавање, зумирање и временско померање звука

 Алат избора (selection) – F1 – почетна тачка за репродукција бира се једним кликом и у том случају репродукција се врши од те тачке до краја аудио записа. Област звука за репродукцију (или измену) врши се тако што се кликне и док је притиснуто лево дугме на мишу превлачи се жељена област. Други начин за избор области је између две тачке и то тако што се кликне за почетну тачку, држи притиснут SHIFT док се кликће за крајњу тачку.
 Алат повоја (Envelope) – F2 – омогућава стварање благих промена у јачини звука дуж аудио записа и то помоћу „управљачких тачака”. Управљачка тачка се добија тако што се кликне на визуализацију звучног записа. Јачина те управљачке тачке се поставља превлачењем једне од четири вертикално уређене тачке горе-доле, или благо лево-десно. Када направите другу тачку са другачијим нивоом јачине, између њих се исцртава равна линија. Превлачењем горње или доње од четири тачке никада не можемо изобличити запис тиме што ћемо превући управљачку тачку изван изворне обвојнице. Превлачење унутрашњих тачака омогућава вам да појачате делове аудио записа који су испод изворне обвојнице.
 Алат цртања (Draw) – F3 – Када је зумирано до максималног нивоа можете подешавати јачину појединачних узорака. Што је узорак ближи временској оси, то ће бити тиши. Ова алатка може поравнати јачину суседних узорака, да буду на отприлике сличном нивоу. Ако се држи CTRL помера се само један узорак! Ако се држи ALT помера се група узорака, а показивач прелази из облика оловке у облик четкице.
 Алат увећања (Zoom) – F4 – леви клик зумира за један корак, десни клик смањује за један корак. Може се зумирати и изабрана област (обележимо је тако што ћемо превући мишем док држимо притиснут леви тастер миша).
 Алат померања времена (Time Shift) – F5 – Омогућава синхронизовање звука у пројектима и то тако што се одабрана трака (или траке) превлаче лево или десно до жељене позиције.
Режим више алата (Multi) – F6 – Комбинује све остале алатке у једну. Зависно од позиције миша само један јесте доступан.

Advertisements

3 thoughts on “линија алата – алати (Tools Toolbar)

  1. Повратни пинг: Audacity | Učimo informatiku 2

  2. Повратни пинг: Audacity – основне манипулације са звуком | MicroZof

  3. Повратни пинг: Audacity – додавање ефеката | MicroZof

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s