Затворени формати

Формати аудио-видео фајлова који припадају појединим произвођачима софтвера и користе се углавном само уз њихов софтвер. За овакве формате често кажемо да су „затворени“ јер њихове спецификације нису доступне широј јавности.  Такође их називамо „затворенима“ јер се обично не могу „отворити“ у програмима за обраду видеа.

.ASF и .WMV (Windows Media Video)
ASF или WMV је мајкрософтов формат аудио-видео фајла. Често се користи за видео клипове на интернет страницама и за ту намену је доста добро решење. Осим примене на web страницама WMV није баш практичан формат. Ретко који програми се сналазе са овим форматом. Препоручујемо да избегавате WMV. Пушта се помоћу званичног Windows Media Player-а који се добија уз Windows.

QuickTime Movie (.MOV или .QT)
Apple-ов формат MOV је по структури сличан MP4 фајловима али је јако слабо подржан у програмима за рад са видеом. Најчешће га срећемо код видеа уграђеног у web странице на америчким сајтовима. Пушта се помоћу званичног QuickTime Playera.

Real Media
Real Media је посебан формат компаније Real који је првенствено намењен за употребу на Web страницама и гледање помоћу Real Player-а. Користи се углавном у Америци и у неколико других земаља са брзом интернет везом. Real video се креира и обрађује  искључиво званичним софтвером и због тога је поприлично непопуларан. Real Media фајлови најчешће носе екстензије .RM или .RMVB

.FLV (Flash Video)
Flash Video је формат видео фајлова које користи Adobe Flash Player. Намењен је за коришћење на web stranicama. Пушта се директно из Flash апликација уграђених у web странице. Ретко који програм може да барата са овим форматом. Са овим форматом се срећемо обично само онда када скинемо видеоклип са популарног YouTube-а.

делови текста преузети са адресе Formati i Standardi

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s