Блог

Блог је место на Интернету које представља скуп хронолошки уређених чланака на неку тему. Чланци су поређани тако да се последњи објављени чланак приказује као први (то је „насловна“, односно почетна страна блога, односно то се отвори кад укуцате адресу блога!).
Изглед прозора:


Наслов блога – кликом на њега могуће је са било ког места стићи на почетну страну блога. На почетној страни су поређани чланци, у обрнутом хронолошком редоследу: последњи објављени чланак је први који се приказује. Краћи чланци су приказани цели, а дужи су, ради прегледности приказани делимично – приказан је само одломак из чланка. Испод тог одломка је линк „Наставите са читањем ->„. Кликом на тај линк отвара се одговарајући чланак, и то на месту где се налази тај линк. Изглед овако „скраћених“ чланака:

Додатни подаци о чланку: Испод чланка приказане су категорије којима чланак припада, као и могућност да се остави коментар.

Линија менија – На овој линији налазе се линкови ка страницама, а то су „чланци“ који нису хронолошки уређени. Кликом на име странице отвара се одговарајућа страница. Поред страница налази се и линк ка категорији „радови ученика„, кликом на ту страницу отварају се сви чланци из ове категорије, па се затим кликом на наслов чланка отвара жељени чланак.
Наслов чланкакликом на њега отвара се чланак, који изгледа као на слици:

Испод наслова чланка налазе се подаци о чланку: датум објављивања чланка и аутор чланка

Испод текста чланка постоје дугмад за дељење овог чланка, на друштвеним мрежама: twiter, facebook; дугме за свиђање, којим корисници wordpress-а могу казати да им се неки чланак свиђа, линкови ка претходном чланку (наравно, на првом чланку на блогу овог линка нема) и следећем чланку (наравно, на последњем објављеном чланку овог линка нема), као и место за остављања коментара. Приликом остављања коментара потребно је уписати своје име и мејл адресу (која се нигде јавно не приказује), и текст коментара. Коментар неће одмах бити објављен, већ након што га аутор блога прочита и одобри.

Десна трака – место са разним линковима.

Слика може бити слика аутора блога, или у овом случају нека слика која је аутору блога интересантна. Представља неку врсту печата или потписа аутора блога.

Испод слике се налази поље за претрагу. Ако тражите неки чланак за који нисте сигурни када је објављен, али претпостављате да у наслову садржи реч „подаци“, довољно је укуцати тражену реч и биће излистани сви чланци који садрже ту реч. Ако не пронађете из првог покушаја, пробајте са другим падежом (нпр. „података“) или укључити више појмова за претрагу. Ради слично као и велики светски претраживачи, али је ограничено на чланке унутар овог блога.

Категорије чланака –  Сви чланци могу бити разврстани у различите категорије. На овом блогу постоје категорије Линкови (чланци који садрже линкове ка занимљивим местима на интернету), Мултимедија (чланци везани за мултимедију), Програмирање (чланци везани са програмирање, структуру програмског језика…), Урађени задаци… Кликом на име категорије отварају се сви чланци из тражене категорије, па се затим кликом на наслов чланка отвара жељени чланак. Категорије могу бити хијерархијски уређене – тако категорија Програмирање има садржи и подкатегорије C и C++ у којима се налазе чланци везани за одговарајући програмски језик, док се у категорији Програмирање налазе општи појмови везани за програмирање.

Дугме за праћење блога – уколико желите да на мејл редовно добијате обавештења о новим чланцима на блогу, у ово поље упишите своју мејл адресу (поново напомињем да се нигде јавно не објављује), па у мејлу који вам стигне кликните на линк који се налази у мејлу, а затим на дугме „активирај“ (или „activate“) да бисте активирали ову услугу.

Линкови – линкови ка разним сајтовима и блоговима везаним за образовање

Ово је кратко упутство за сналажење на блогу. Ако има нејасноћа – слободно питајте 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s