линија алата – пренос (Transport Toolbar)

Ова линија има дугмад за управљање репродукцијом и снимањем (ова дугмад има исти облик и значење као и на другим уређајима за репродукцију звука). Ове опције је могуће покренути и пречицама са тастатуре:
slika3

 пауза – привремено зауставља репродукцију или снимање, при чему памти место где је заустављено. Притисни ово дугме поново за наставак (репродукције или снимања)
 репродукција – репродукција стандардном брзином. Ако је изабран само део звучног записа репродуковаће се само та изабрана област. У осталим случајевима, репродукција почиње од места где се курсор налази. За непрекидну репродукцију (пуштање звучног записа изнова и изнова све док се не притисне дугме заустави) потребно је да се истовремено са дугметом за репродукцију притисне SHIFT  (слика дугмета добија другачији изглед:  )
 заустави – зауставља репродукцију или снимање, али и отпушта паузу ако је притиснута. Морате зауставити репродукцију пре употребе дугмади за пребацивање на почетак или крај и пре било каквог мењања звучног записа.
Подразумевано, SPACE на тастатури понаша се као дугме за репродукцију или заустављање. За непрекидну репродукцију, помоћу пречица, треба притиснути SHIFT+SPACE.
 пребаци на почетак (skip to start) – помера курсор на почетак пројекта. Ово је корисно ако желите да репродукујете цео звучни запис, или да снимите нови запис почињући од почетка.
 пребаци на крај (skip to end) – помера курсор на крај пројекта
Ако је истовремено са дугметом за пребацивање на почетак притиснут SHIFT – проширује се изабрана област од положаја курсора или тренутно изабране области до почетка пројекта. На сличан начин SHIFT и дугме за пребацивање на крај проширује изабрану област до краја пројекта.
 сними – снимање почиње или од текуће позиције курсора или од почетка изабране области. Притисак на дугме сними увек ствара нови запис, али можете додати снимак на тренутно изабране записе тако што држите SHIFT док притискате дугме сними, и тада снимање почиње од краја тренутно изабраних записа.

3 thoughts on “линија алата – пренос (Transport Toolbar)

  1. Повратни пинг: линија алата – пренос (Transport Toolbar) | Dragan Ilić Blog

  2. Повратни пинг: Audacity | Učimo informatiku 2

  3. Повратни пинг: Audacity | MicroZof

Постави коментар